Home » ajankohtaista » Kannanottomme Jyllands Postenin kuvista ja sananvapaudesta

Kannanottomme Jyllands Postenin kuvista ja sananvapaudesta

"Tulin Allahin Lähettilään (Profeetta Muhammed,saas) luokse, ja hän sanoi: 
"Oletko tullut kysymään totuudenmukaisuudesta?" Sanoin: "Kyllä". Hän sanoi: 
"Kysy sydämeltäsi.Totuudenmukaisuus on sitä, mikä saa sinut tuntemaan rauhaa 
sielussasi ja sydämessäsi, ja väärinteko on sitä, mikä kalvaa sieluasi ja saa 
sinut tuntemaan levottomuutta rinnassasi, vaikka ihmiset yhä uudelleen vakuuttavat 
sinulle tukensa. [Wabisa ibn Ma`badin mukaan]

Hyvän tekeminen ei ole vaikeaa. Pyrkikäämme totuudenmukaisuuteen, myös silloin kun meitä on loukattu.

Tanskalaisen Jyllands-Postenin Profeetta Muhammedia herjaavien pilapiirrosten julkaiseminen oli tahallinen teko, jolla halutaan loukata ja halventaa muslimeja ja heidän uskontoaan. Kyseessä oli provokaatio, jolla halutaan ilmeisesti kärjistää uskonnollisten ryhmien vastakkainasettelua, kiteyttää yhdyskuntamme puheenjohtaja Mustafa Kara Aamulehden haastattelussa perjantaina 3.2.2006. Lue artikkeli täältä >>

Eräs mies sanoi Profeetta Muhammedille (saas): "Neuvo minua". Hän (SAWS) sanoi: "Älä suutu". 
Mies toisti vaatimuksensa useita kertoja ja hän sanoi: "Älä suutu". [Abu Hurairan mukaan]

Pilakuvia on puolustettu sananvapauden nimissä. Mitä sananvapaus oikein on?

Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.

Esimerkiksi lehdistön sananvapaudesta tamperelainen Aamulehti toteaa omalta osaltaan, että lehden linjauksessa ”Sananvapaus tarkoittaa Aamulehden journalistista riippumattomuutta kaikesta ulkoisesta painostuksesta ja ohjauksesta. Sananvapaus tarkoittaa lehden itsenäisyyttä muodostaa käsityksensä yleisestä ja yhteisestä hyvästä, ja vastuuta olla käyttämättä sananvapautta yleisestä ja yhteisestä hyvästä poikkeaviin tarkoituksiin. Aamulehti pidättää itsellään oikeuden arvostella sidos- ja omistajaryhmiään.”

Sananvapaus on siis sitä, että asioista voidaan kirjoittaa ja puhua vapaasti ja voidaan tuoda esille hyvin erilaisia näkemyksiä.

Sananvapauteen liittyy kuitenkin vastuu. Aamulehti on linjannut vastuuseen myös sen mitä ei tehdä, ”vastuu olla käyttämättä sananvapautta yleisestä ja yhteisestä hyvästä poikkeaviin tarkoituksiin”.

Sananvapaus Aamulehdessä ei siis oikeuta toisten pilkkaamiseen, loukkaamiseen, halventamiseen tai uhkailuun, sillä nämä keinot eivät ymmärrettävästi edistä yleistä ja yhteistä hyvää.

Ovatko muslimit vain huumorintajuttomia?

Jyllands-Postenin pilakuvissa muslimit esitetään fanaattisina ja väkivaltaisina hahmoina varusteinaan pommit ja sapelit. Profeetta Muhammedin (SAWS) turbaanissa pilkistää pommi ja taivaaseen on jonoksi asti itsemurhapommittajia.

Profeetta Muhammed (SAWS) sai eläessään kokea paljon pilkkaa ja häväistystä. Häntä uhkailtiin ja vainottiin. Häntä kivitettiin. Hänet yritettiin näännyttää nälkään, vaientaa, myrkyttää ja tappaa. Miksi protestoimme muutaman kuvan tähden?

Kuvat eivät naurata, sillä Profeetta Muhammedin (SAWS) sotkeminen pilakuviin on yksinkertaisesti liikaa huumorintajuisimmillekin muslimeille. Me emme palvo Profeetta Muhammedia (SAWS), mutta hän on Jumalan sanansaattaja ja esimerkki ihmisille. Kunnioitamme ja rakastamme häntä. Emme hyväksy, että hänet kuvataan näin. Huvin vuoksi?

Vaikka me muslimit olemme monasti vajavaisia ja tietämättömiä ja meidän tekomme voivat olla häpeäksi itsellemme ja Islamille, ei se tarkoita että myös meidän uskoamme, meidän profeettojamme tai Jumalaa pitäisi pilkata.

Mitä Profeetta Muhammed ihmisille opetti?

Profeetta Muhammed (SAWS) sanoi ihmisille :”Katsokaa kuinka minä palvelen Jumalaa ja seuratkaa esimerkkiäni.”

Profeetta Muhammed (SAWS) opetti, että ihmisen tulee olla kärsivällinen, nöyrä, vaatimaton ja luottaa ja turvata Jumalaan. Ihmisten velvollisuus on myös hankkia tietoa, ei luottaa huhupuheisiin, olettamuksiin tai valheisiin.

"Mies kysyi Profeetalta: "Minkälaiset teot ovat islamissa hyviä?" Profeetta vastasi: 
"Ruokkia köyhiä ja tervehtiä niitä, jotka tuntee ja niitä, joita ei tunne." [Bukhari]